dimarts, 15 d’abril del 2014

#riuGlorieta #tenimunproblema #noanembé


Realment tenim un problema i força gros.

En els últims anys estem promocionant la Vall del riu Glorieta al turisme de masses i al meu parer és insostenible i perillós per varis motius.
Insostenible perquè estem degradant a marxes forçades un espai natural ( ens reporta gaire benefici econòmic?) i perillós perquè des de Bombers de la Generalitat i des de SEM estem constatant que la conseqüència d'aquest augment de volum de gent que s'adentra a la vall amb total desconeixença d'on va, sense el material esportiu necessari i/o una mala planificació en les excursions comporta un augment en els rescats i les assitències sanitàries.

Segons el Grup de Rescats de Muntanya de Bombers, (GRAE), és la segona zona en nombre de rescats de la provincia de Tarragona després de les muntanyes del Montsant .

I molt molt perillós és el fet que en dies de cap de setmana o festius podem tenir més de 300 persones adentrades a la vall sense massa control i que en cas d'incendi que tingui inici per la zona del l'Ermita del Remei o de Mas de Forès la tendència natural serà la de progressar cap a l'interior de la vall direcció Montral i sols hi ha un senderó com a sortida.

Què passaria amb tota aquesta gent? .Seriem a temps a evacuar-la?.
I aquestes preguntes em duen a unes altres; Em de deixar que entri tanta gent? .Podem prohibir-ho?.


Entre tots hauriem de fer-nos el plantejament del què fem per a la conservació i ús dels nostres espais naturals i crec que sobretot l'Ajuntament té la responsabilitat de fer polítiques en matèria de turisme més sostenibles i conseqüents, o almenys buscar solucions a unes problemàtiques que poden comportar conseqüències.

Mapa de la zona

Niu de l'Àliga pels vols de 1920. Imatge cedida per Panorama.cat.

8 comentaris:

  1. Marc, tens tota la raó,jo també veig que cada vegada més gent s'endinsa a la Vall del Glorieta sense saber on va i sense tenir respecta per la natura , per la muntanya...
    Què podem fer? no ho ser, però cal fer alguna cosa.

    ResponElimina
  2. Hola Angi! Primer de tot moltes gràcies pel teu comentari perquè has estat la primera en dir algo des de que vaig començar! I segon que espero i desitjo que no haguem de lamentar danys majors.
    Jo vaig a buscar a qui convingui que s'hagi fet mal ja sigui com a bomber o com a tècnic del SEM però em sabrà molt de greu anar a posar gent dintre de mortuoris.

    ResponElimina
  3. Hola Marc!!! això ja fa massa temps que dura. Saps quin és el posicionament de l´Ajuntament i si hi ha algun protocol d´actuació. ostres!! quina inconciencia i ineptitud!!! Records a la familia!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Tere! Desconec que hi hagi cap mena de protocol al respecte.

      Elimina
  4. Moltes gràcies per atansar-nos la història del poble. Molt bona feina!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De res! Qualsevol aportació que hi vulguis fer serà benvinguda!

      Elimina
  5. Primerament, felicitats i ànims. Portar un bloc com el teu no és fàcil. La foto crec que és de les Fonts, no del Niu? Completament d'acord. Afegiria la brutal erosió del riu que pateix degut al pas d'aventurers de cap de setmana: http://blocs.tinet.cat/lt/blog/racons-de-mon/category/178/general/2012/07/21/el-riu-glorieta El mal que es fa a la tosca fa pena. Hi ha racons del riu que s'han destrossat...

    ResponElimina
  6. Hola Rafel. Moltes gràcies. Intentaré anant aportant informació mentre pugui.
    La foto podria ser de les fonts però la vaig agafar del compte de twitter de Panorama.cat i sols vaig reproduïr lo que hi deia al peu de foto.

    ResponElimina