divendres, 11 d’abril del 2014

Ca Caparó

El sr. Martin Urazandi Castaños va fer construïr a inicis del SXX a les afores del poble, just on els temporers gitanos montaven el campament quan venien al poble ( ja que deia que segur que era el millor lloc) , una casa de dues plantes amb una torre adosada on s'ubicaven els transformadors que rebien l'electricitat que es generava a la Central Hidroelèctrica del Glorieta i que des d'allí es repartia per a tot el poble.

El senyor Urazandi va ser un home adinerat i segons ens explicaven els que el van conèixer va portar al poble el primer cotxe amb motor ( tenia taller i fosso per al seu manteniment a la planta baixa) i el primer telèfon ( que encara tenim ) que comunicava la central hidroelèctrica amb la casa i amb un altre transformador que hi havia a la plaça de l'ajuntament.
Tenia minyona que vivia a la planta baixa i que hi va morir als anys 80.

Una de les dones que hi anava a fer feines domèstiques va ser la nostra avia; la Dolors Cavallé   ( Lola Palero ) que li va comprar quan en Martin Urazandi va vendre's la companyia elèctrica i se'n va anar a viure a Mèxic. L'edifici va deixar de tenir la seva funció industrial.

L'edifici ha sofert varies reformes des de la seva construcció; es va afegir una planta superior en època indeterminada, es va reformar la planta pis als anys 70, es va reformar la planta baixa per convertir-la en obrador d'una carnisseria pels vols del 1984 i l'última reforma quasi integral es va realitzar al 2007.


Ca Caparó va quedar catalogat com a Bé Protegit (Bp19 del POUM) donat el seu passat industrial amb l'aprovació del Pla d'Ordenació Urbanistica Municipal aprovat el 2013.


Detall d'una postal de principis de SXX on s'aprecia la construcció original per la part posterior.


Estat actual de la casa per la part del carrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada