Camins d'aigua

Les rescloses del Glorieta. La cinquena i última.

La última resclosa que trobem ( o més aviat trobàvem ) al llarg del riu Glorieta en el seu transcurs pel terme d'Alcover és la que agafava aigua per al Molí de Batistó.
El molí disposava d'aigua del regadiu de Baix, però per no dependre dels seus horaris i limitacions tenia resclosa pròpia.
Originàriament i segons fons orals es trobava molt aprop de la Font Fresca i recollia aigua que quedava dipositada en una gran bassa que es trobava a la llera del riu que va quedar colgada en una gran riuada. Part anava minada i part anava aèria.


Al quedar malmesa la resclosa original se'n va construir una altra més propera a les instal·lacions però era de caràcter més senzilla i provisional que constava d'uns taulons de fusta que s'encaixaven en uns forats picats en la roca del llit del riu.


Llera del riu on es veuen els encaixos fet a la roca.


Detall de l'encaix. El recorregut era de 215 metres.


Bassa per acumular aigua per al funcionament del molí.


Vista del molí de Batistó.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Les rescloses del Glorieta. La quarta.

La quarta resclosa és la que trobem al gorg de la Peixera i que subministra aigua als regants de l'Aigua de Baix a partir del Moli Nou i tota la plana.
A l'inici d'aquest apartat, ja fa un temps, en vaig fer una entrada.


Les coordenades són X; 345257, Y: 4569828, 


El rec s'extèn i ramifica al llarg de 10.944 metres. Als anys 30 la seva longitud arribava als 17.804. 7 kilòmetres més.


Imatge de la resclosa i el gorg de la Peixera, on anys enrera la gent del poble hi anava a banyar-se i berenar.


El rec va direcció el Molí Nou que anys enrera li donava la força suficient per a moure les màquines.


L'aigua abans d'entrar al molí, actualment es deriva cap a un dipòsit municipal com a aigua d'abastament pública.


Dipòsit municipal al costat del pavelló municipal.


En una de les ramificacions l'aigua traspassa canalitzada per sota el riu Glorieta molt aprop de la Font Fresca i rega les terres de l'altra banda del riu.

Al llarg del recorregut podem trobar gran quantitat de basses per acumular l'aigua. Algunes d'elles ja estan en desús.


El rec ha de sortejar grans infraestructures abans d'arribar a la plana, com la via del tren, la carretera convencional i l'autovia, i els traspassos no sempre estan en les millors condicions.


Una de les infraestructures que alimenta són els rentadors públics. Avui sols un petit exemple de lo que van ser fa no masses anys.


El rec al seu pas per la creu de terme del camí dels Quins.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Les rescloses del Glorieta. La tercera.

La tercera resclosa és l'anomenada resclosa dels Capellans que alimentava els Molins dels Capellans, la farga gairebé adjunta i el Molí de Coll i per tant la seva finalitat era la industrial i no per al regadiu.
Amb una llargada de 713 metres i un desnivell de 5 metres fins als Molins dels Capellans i la farga ( ja desapareguda ), es bifurca direcció el Molí de Coll amb una distància de 110 metres i un desnivell de 3 metres.


Les seves coordenades són X; 344344, Y; 4569902, Z; 296


La resclosa manté la construcció original que desviava els 150 litres/segon autoritzats per als molins.


Vista del rec i la resclosa


El recorregut del rec és transitable per afavorir-ne el seu manteniment.


Hi ha trams molt bonics i interessants.


Moment en que la sèquia es bifurca direcció al Moli de Coll i retorna les aigües al riu.


Detall per on entrava l'aigua al Molí de Coll.

Plànol de la sèquia dels Capellans pertanyent als plànols realitzats per la Comunitat de Regants de l'Aigua de Baix el 1929.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Les rescloses del Glorieta. La segona.

La segona resclosa situada ja en terme d'Alcover és la que alimenta els molins de mas de Forès i s'extén en un dels seus ramals fins una mica més enllà del mas de la Torreta.

Amb un recorregut total d'uns 3,400 metres contant les ramificacions i un desnivell negatiu de 91 metres.


Les coordenades de la resclosa són X; 342378, Y; 4570572 Z; 391


Imatge de la resclosa.


Poc després de la resclosa la sèquia va minada un bon tram per salvar el desnivell.
 

Tot el tram de sèquia va ser arranjat per a poder-hi fer una bona excursió i sobretot per a poder-ne fer un bon manteniment.Entrada d'aigua al Molí de Dalt.


Salt d'aigua que es genera entre el Molí de Dalt i el Molí del Mig.
Després del Molí del Mig i abans del Molí de Baix, la sèquia es ramifica direcció al mas de la Torreta.


El recorregut és transitable en gran part.


Derivació de l'aigua al mas de la Torreta i la sèquia continua fins a desembocar altre cop al riu.

El riu Glorieta. La primera resclosa.

La principal font d'abastiment d'aigua de regadiu i per a la indústria del terme d'Alcover, per història i per importància és la que prové de les aigües del riu Glorieta.
Al llarg del recorregut del riu , entre els termes de Mont-ral i Alcover, hi trobem vàries rescloses que n'agafen aigua i que aniré introduint a partir del seu naixement.

El primer que trobem, en terme de Mont-ral, entre les Fonts del Glorieta i el Niu de l'Àliga, és la resclosa que alimentava el molí de Joan Bo ( fariner ) , els molins Nous ( que de fariners passaren a paperers i que posteriorment es transformaren en la Central Hidroelèctrica) i el molí de Ca Malluent (fariner).
Actualment tots en estat ruïnós i la sèquia gairebé ja no es pot apreciar.


Les coordenades són X; 340706, Y; 4571584, Z; 712


En la zona de la resclosa en podem apreciar dues. Una de les quals sembla més antiga i que devia ser la que alimentava els molins fariners i paperers i la més nova es va construir per alimentar la central hidroelèctrica pels voltants de 1902 i que encara es pot apreciar en gran part del seu recorregut.

L'aigua anava a parar a una gran bassa que servia per regular el cabal necessari per al funcionament de la central hidroelèctrica.


En aquesta fotografia podem veure part de la paret de la bassa i l'aviador. Segurament la bassa ja hi era amb els primers molins.

D'aquí, al construir la central,  l'aigua es conduïa a través d'una canalització oberta de 637 metres de llargada fins a un salvarenes. 


Detall del rec. 


La funció del salvarenes era la d'impedir l'entrada de brossa i terres i canalitzar l'aigua cap a una tuberia de ferro de 50 cm de diàmetre i que amb una llargada de 650 metres i un desnivell de més de 150 metres introduïa l'aigua a la turbina de la central hidroelèctrica.


Detall de la tuberia on es pot apreciar la gran quantitat de tosca que s'hi va acumular.


Molins Nous o Central Hidroelèctrica del Glorieta. 


Els Molins Nous constaven de dos molins i l'inferior es va reconvertir en bassa de compensació.

La seva finalitat era de que quan la central agafava l'aigua del riu per omplir la seva bassa deixava per un temps el riu sec i per tant els regants de l'Aigua de Baix ( els de riu avall ) es quedaven sense aigua.
A partir del litigi amb la comunitat de regants, que va durar quasi 30 anys, va sentenciar als propietaris a construir una bassa de compensació per a deixar anar aigua al riu i així sempre en corria.

Fins a la següent resclosa!.


Plànol del 1943 encarregat per la comunitat de Regants de l'Aigua de Baix.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

El Rec de la Font Major. Aigües de Dalt

Un dels recs d'abastiment d'aigua de la població i d'ús agrícola més antics que tenim a Alcover és el que prové del barranc de la Font Major on s'abasteix de les fonts Major, de la Canya i de la Boja.
La conducció principal té una longitud d'un dos quilòmetres i mig.

El nom de les Aigües de Dalt, (o d'Amunt segons documents antics) es contraposa a les Aigües de Baix ( o d'Avall) que s'abasteixen del riu Glorieta.


Plànol del 1968.

Les referències històriques que es conserven daten del SXVI on ja es poden trobar les relacions d'hores d'aigua de cada Quadra ( que equival més o menys a cada dia de la setmana).

Els problemes amb l'ús i distribució comencen des d'un bon inici amb nombrosos litigis violents documentats. 

La història, funcionament i ús d'aquest rec mereix ben bé un llibre que espero que amb el temps ( i una canya) el pugui dur a terme.Us recomano que feu la passejada ben planera que suposa resseguir-lo des del camí del cementiri fins al barranc i descobrireu molts racons preciosos d'aquesta part del terme.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

El Gorg de la PeixeraUn dels racons més bonics que podem trobar al terme és el Gorg de la Peixera.
Situat a la llera del riu Glorieta per sota el mas anomenat “Villa Antonia”.

Les coordenades són; x 345383 y 4570040.

Molta gent del poble s'hi havia anat a banyar anys enrera però va quedar força modificat amb els aiguats del 1994. ( com quasi tot el curs del riu ).

Aquest gorg és important perquè és on hi trobem la resclosa que recull l'aigua de Baix ( d'Abaix o d'Avall ) que ja està documentada en un conjunt de pergamins escrits en català antic amb data de 1386 sota el nom de “Deslindes de les cuadres de l'aigua de ... y detall de las que te cada hort para recordarlo.”, que podem trobar a l'Arxiu Històric d'Alcover.

Just a la pedra de la llera s'hi poden apreciar varies marques circulars excavades per l'home i que no en sé l'origen però intentaré descobrir. ( A data  de 5 de Març del 2015 el Pep del Catllar m'explica que són els negatius d'extreure'n moles per a molins ).En aquest indret també hi podem trobar la font del Manobre.


2 comentaris:

 1. Aigua i historia, una gran parella :) a veure si trobo el camí aquest del cementiri, m'agradaria fer aquesta passejada. Felicitats pel blog, Tornaré a visitar-lo sovint

  ResponElimina
 2. Molt bones Marc !
  una gran feina !
  Em dic Joan i sóc d´Alcover. Sóc un dels regans de les Aigues de Baix
  estic mirant de tornar a formar una junta, per tal de que NO es perdi tot aquest llegat de l´historia d´Alcover, al mateix temps, que dintre de les possibilitats tothom que li toqui per llei, pugui disposar d´aquest be, que es l´aigua.
  Si tens els plànols, o qualsevol info, o aquesta que tens penjada, m´aniría molt be.
  Molt agrait
  Joan
  670732606
  pelegri0gmail.com

  ResponElimina