Pedreres

Un dels recursos naturals més importants i característics del nostre terme, a part de l'aigua, és la pedra. Explotada quasi des del primer moment en que apareixen els homes a la terra, la toponimia ens demostra la seva importància; "la terra vermella", "les Roques Roges", "les Argiles", "Montpeirós", "el gorg de l'Esmolador", "el Pedroell"...

Principalment se n'han explotat de dos tipologies; l'anomenada de "lloera" o "pedra d'Alcover" que és una dolomia, pedra calcària sedimentària on també hi podem trobar les característiques dendrites de pirolusita i on en algunes hi apareixen fòssils del triàssic, i ja emprada en els enterraments d'època romana. I el "saldó" o "sauló", també sedimentària format per argiles vermelles o grogues (anomenat també "pardo") i quars entre d'altres. La primera construcció documentada a la nostra vila on es va fer servir aquesta pedra és l'església de sant Miquel que trobem al cementiri municipal i posteriorment l'església Vella.
Si fem una mica de memòria podem veure que quasi tots els principals edificis i construccions de la vila han estat fetes amb aquest tipus de pedra.

En el 1973 hi ha actives 4 pedreres de saldó, 4 de pedra d'Alcover i una d'àrids.
El 1974, en el mapa d'àrids del Ministeri d'Indústria hi consten 13 pedreres en actiu i 10 inactives, de les quals de saldó 5 eren actives i una d'inactiva, i de pedra d'Alcover, 3 d'actives i 4 d'inactives.

( informació extreta d'un article del Butlletí del Centre d'Estudis Alcoverencs firmat per Joan Cavallé sota el títol de "Algunes notes sobre les pedreres d'Alcover al llarg de la història")

Obro aquesta pàgina perquè aquesta setmana arran de fer una petita excursió per la vall del Glorieta em van ensenyar una cantera de saldó abandonada per la que havia passat per davant tantes i tantes vegades i no me n'havia donat compte.

Com que no deixen de ser un element patrimonial més del nostre terme amb una història i vinculació molt important al poble; aniré fent recerca i introduint de totes aquelles que vagi trobant i inventariant.

Pedrera saldó 1

Es tracta d'una pedrera de saldó vermell i a manca de tenir-ne més informació com són el propietari, treballadors, època d'extracció, etc.., la introdueixo i quan ho tingui ja ho posaré.


Amb les coordenades X: 344145, Y; 4570283, Z; 452

A la vora del camí que va de l'ermita del Remei al Mas de Forès, en un revolt hi trobem el primer element que ens identifica la presència de la cantera; la tirolina que servia per a pujar i baixar el material de la cantera fins al camí.


Segons la cartografia el desnivell que salva és de més de 50 metres.


El cable de la tirolina encara el podem trobar.


Per accedir a la cantera s'ha de fer grimpant per la gravera.


Anclatges de la tirolina en la part de la cantera.


Vista de la vall des de la cantera. El mas de la Cuca en primer terme.


Marques de les barrines a les parets de la cantera.

2 comentaris:

  1. Bona tarda!!

    He intentat trobar-vos a twitter però no se molt bé com funciona… estic realitzant un treball i em preguntava si podria fer servir alguna fotografia de la pedrera sauló 1

    ResponElimina
  2. Bona tarda i perdó per la tardança!. Si encara hi sóc a temps, per mi cap problema! etiqueta la fotografia amb @marcaparoca. Salut!

    ResponElimina