Efemèrides

Pels vols del mes de maig

El 24 de maig de 1616, segons s'escriu en la secció d'efemèrides de la Crònica de Valls,  es va trobar mort en un pou de la partida Bayona de Valls el cos del malfactor  anomenat Negret d'Alcover, de la quadrilla de la Rovireta de Vilarodona. Així i tot va ser penjat per a major escarni.

El 2 de maig de 1643, en la mateixa secció de la Crònica de Valls, els jurats representats en la Comuna del Camp supliquen al virrei de Catalunya , el compte Aguilar, que "els pobles no fossin molestats pels soldats a cavall que els prenen el bestiar i molesten a la gent".

El 5 de maig de 1856, El Catòlico, explica que les forces constitucionalistes han sufocat una revolta dels revolucionaris provinents d'Alcover i el Pont d'Armentera.

El 15 d'abril de 1872 , Carles VII crida a la revolta iniciant així la tercera guerra carlina. El 21 de maig diaris com La Independencia i La Iberia es fan ressò de la detenció del vicari d'Alcover acusat de col.laborar amb l'aixecament carlista.
Els liberals s'organitzen per a la lluita contra els sublevats i La Regeneración escriu que una colla de 44 voluntaris surten de Reus en direcció a Alcover.
Fins al 1876 les escaramusses a la nostra població i contrades són habituals i constants.

El 25 de maig de 1879, El Globo diu que a Alcover moltes families estan en la més absoluta misèria i que fins hi tot hi ha gent que no pot acceptar cap feina degut a que amb la deficient alimentació no tenen no forces per a poder treballar.

El 4 de maig de 1890 el Motin escriu un article contra el capellà del poble perquè en un sermó en una missa va titllar de putes a les noies que cantaven als balcons.

El 15 de maig de 1894 va caure una forta pedregada a la zona i segons escriu La Pagesia, a l'Albiol hi va quedar una capa de 7 centímetres de gruix que va causar molts danys al camp.

El 2 de maig de 1897 La Publicidad anuncia un míting republicà a Alcover , organitzat per la Comisión Ejecutiva de la Asamblea de Reus, amb la presència de l'ex-diputat a les Corts, el senyor Tiberia Avila.

El 25 de maig de 1899 es va col·locar la primera pedra a la reforma del camí de l'ermita del Remei gràcies a les gestions que havia fet el capellà Jaume Tarragó. Per la nit li van obsequiar amb una serenata de la banda de música i un concert de la coral "La Dalia".

El 20 de maig de 1900, segons la Gaceta de Galicia, uns nens que es trobaven a l'església fent catequesis i n'hi va haver un que va apunyalar amb un altre greument.

El 22 de maig de 1905, una dona anomenada la Pepa va enverinar a una nena. Se'n desconeixien els motius.

El 18 de maig de 1907 es va constituir oficialment el Sindicat de Reguiu de la Serra, essent nomenat president Joan Roig i Ballesta.

L'1 de maig de 1912, Francisco Ll. i Rafel T, sogre i gendre, mentre eren treballant en una de les seves terres, es van acabar barallant i Rafel va acabar disparant al seu sogre i apunyalant-lo. Francisco, malferit es va defendre i va acabar matant al seu gendre.
De la noticia se'n van fer ressò varies publicacions; La Època, La Veritat, La Crònica de Valls..

El 14 de maig de 1913, La Vanguardia anuncia que la majoria de pobles de les nostres contrades s'han adherit al projecte de Mancomunitat promogut per la Generalitat.
Quinze dies després , a La Veritat, surt la noticia de la baralla entre Francisco R. i Joseph S. amb el resultat de mort de Francisco i dos dits tallats de la ma del Joseph.

El 8 de maig de 1915, l'alcalde d'Alcover fa un comunicat dient que no era certa l'oferta que s'havia fet des del consistori per a la construcció d'una presó en el nostre terme municipal.

Tres anys després, els treballadors de la fàbrica d'espardenyes del sr. Garcia es declaren en vaga reclamant un augment de sou. S'hi van unir als treballadors del camp que ja feia uns dies que hi estaven. Ens ho explica El Sol

El mateix dia però del 1920 es varen iniciar les obres, per part dels electricistes de la Mancomunitat de Catalunya, de la construcció de la sub-central telefònica depenent de la central de Reus i que va ser inaugurada tres mesos després.

El 12 de maig de 1923, La Crònica de Valls anuncia que s'ha dictat una Real Ordre en que dictamina que la construcció del camí veinal entre Alcover i el caseriu del Tussalet ha d'anar a càrrec de l'estat i no dels ajuntaments d'Alcover i Mont-ral. Però que l'ajuntament d'Alcover ha d'acabar de construir la part que li pertoca.

El 19 de maig de 1928, a la Juventut per a la Fe i la Patria es parla de l'aplec que es va celebrar a la ermita del Remei  contra la blasfèmia i la bona parla. Amb la celebració de varis actes.

L'any següent, els integrants de la ambulància de la Assemblea de la Creu Roja de Reus van fer uns exercicis demostratius a l'ermita del Remei. La Crònica de Valls hi escriu: Estas, con su traslado y curación de los supuestos heridos, efectúaronse segón los toques reglamentarios de cornetas con suma precisión.

El 17 de maig de 1930, després de ser convocat la subhasta a càrrec de la Diputació Provincial, per a la construcció del camí fins al Tussalet, va quedar deserta i es torna a convocar per al mes següent.

El 12 de maig de 1931, el president de la Generalitat Francesc Macià, després de passar per Valls, va venir a Alcover a posar la primera pedra de la construcció de les noves escoles.
Després dels actes pertinents, va marxar cap a la Selva.

El 28 de maig del 1934 varis diaris recullen la noticia d'un tràgic accident a la estació de tren, on un tren de mercaderies va xocar contra un altre que estava parat i va ocasionar la mort d'un treballador que l'estava descarregant i greument ferit un altre. La causa va ser per la equivocació dels guarda-agulles.

L'endemà, segons El Pueblo, anuncia que s'han presentat tres empreses per a la construcció de la carretera de Alcover a Vilallonga.

El 23 de maig del 1936 s'anuncien unes primeres obres de reparació de la carretera de Valls, tot esperant la definitiva que es reclama des de fa molt de temps.

L'agost de 1920 es va inaugurar la caserna de la guàrdia civil ubicada a l'antic convent de Santa Anna, un edifici amb moltes mancances que van ser llargament reivindicades pel cos armat.
Finalment, el 3 de maig de 1969, s'anuncia la construcció d'una nova caserna, a la Garriga, sufragada en part pel veïnat. Amb un pressupost de més de un milió tres centes mil pessetes.
( Un edifici afectat per la aluminosis i que va fer les funcions de caserna fins al 2008, quan es va reestructurar el cos )

El 9 de maig de 1969 Alcover va ser escenari del rodatge d'una sèrie anomenada "Percy Stuart" de la televisió alemana. Algunes escenes es varen rodar a la plaça. La sèrie va tenir quatre temporades.

L'1 de maig de 1974, Alcover torna a tenir la necessitat de la construcció d'un nou edifici escolar.
El que va posar la primera pedra el president Macià l'any 1931, ja ha quedat petit per la gran quantitat d'escolars que hi ha. Segons s'escriu a la Vanguardia, l'alcalde d'Alcover anuncia la compra d'un terreny de 4800 metres quadrats a tocar de l'actual escola per a acondiciar-lo i cedir-lo al Ministerio de Educación que s'haurà d'encarregar de la construcció de l'edifici.

-------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 15 d'abril

El 20 d'abril del 1844, Juan Albanés, comerciant de Reus, va ser segrestat per varis individus que el van amagar en una cova aprop d'Alcover. Aquest va poder escapar al cap d'uns dies i delatar als nou segrestadors que en formaren part, que varen ser jutjats en un consell de guerra.
El Imparcial, El Castellano i El Posadata se'n varen fer ressò.

El 25 d'abril de 1860, La España ens informa que l'alcalde d'Alcover va ordenar disparar sobre un grup d'homes, entre els que hi havia el conegut Cargol, que havia servit a les files carlistes durant la guerra dels Set Anys, que cridaven ; "viva Carlos VI! "

El 19 d'abril de 1878, Crònica de Catalunya relata la mort d'un jove de 18 anys als boscos del voltant d'Alcover. Feia uns dies havia robat un burro. En culpen al conegut cap de bandolers Pere Vallverdú "l'estudiant", fugitiu de la presó de Pilats

El 17 d'abril de 1884 al poble hi han compatibilitzades vint-i-dos persones amb febres tifoidees segons La Iberia.

Als voltants del 18 d'abril del 1890, diaris com La Publicidad, El Barcelonés i la Iberia es van fer ressò del brutal assassinat de Francisco Vidal al mas de Gassol.

El 26 d'abril de 1906, Autonomia informava de la perillositat per a la població l'existència d'un gos amb hidrofòbia ( la ràbia ) que ja havia mossegat a una persona.

El 21 d'abril de 1908 es va celebrar una multitudinària festa carlista a l'ermita del Remei on hi varen assistir varis simpatitzants vinguts des de Barcelona, Capellades, i Lleida entre d'altres. La celebració va portar força cua. Se'n van fer ressò varis diaris com La Vanguardia, El Correo Español i El Imparcial

Cuatre dies després es va fer la consagració del nou arquebisbe de Ciudad Rodrigo, l'il·lustre alcoverenc Ramon Barberà i Boada, amb una sèrie d'actes religiosos i festius que van comptar amb la presència de nombroses autoritats polítiques i religioses.
Ramon Barberà, fill dels propietaris del mas Roig, van reconvertir un antic moli fariner a tocar del mas en una petita ermita on es van celebrar part dels actes de la consagració.

El 27 d'abril de 1915, Juan P. B. de 29 anys es dedicava a fer forats amb una barrina a les botes de vi que s'emmagatzemava a la estació de tren i va ser descobert pels guardes municipals.

A finals d'abril de 1915 es publica a La Vanguardia que l'ajuntament d'Alcover ha acordat en ple oferir terrenys municipals per al trasllat i construcció de la presó de Cartagena.
Dies més tard el propi consistori surt a desmentir-ho en un article del 8 de maig següent.

L'any següent La Veritat informa que la comunitat de Regants de la Serra es'ha reunit per afrontar la problemàtica del diabló que està afectant greument al cultiu de l'avellana.

El 20 d'abril de 1929 es declara de manera accidental un gran incendi entre Alcover i Picamoixons. Es calcula que s'han cremat 5000 pins i varies alzines.

El 25 d'abril del 1931, La Crònica de Valls ens informa de la detenció de José A. O. "Pepito del Fino" de 17 anys, acusat de robar diners i objectes del cafè del Sindicat Agrícola del poble.

El 28 d'abril de 1972 s'anuncien les obres de construcció d'una nova "casa-cuartel" de la guàrdia civil a la Garriga amb un pressupost de gairebé dos milions de pessetes.
Les actuals instal·lacions ubicades a l'antic convent estaven molt deteriorades i el cos armat portava  molt de temps reivindicant-ne la millora.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pels vols de l'1 d'abril

8 d'abril de 1849, Fomento i la Patria ens informen dels moviments de la segona carlinada; les poblacions d'Alcover i la Selva es troben ja fortificades, la correspondència interceptada, s'han entregat armes a l'ajuntament d'Alcover per a que la població es pugui defensar de possibles atacs i la columna del brigadier Quesada s'ha instal·lat a la població.

El 4 d'abril de 1861, el Diari de Tarragona escriu un article sobre les represalies que ha pres l'arquebisbe de Tarragona contra alguns eclesiàstics rebels. Després se'n va anar a sitiar el nostre poble i amb l'artilleria va aconseguir obrir un forat a la muralla i assaltar de manera inhumana la població. Va marxar ordenant que el poble d'Alcover perdés el nom i que ningú l'anomenés així mai més.

L'11 d'abril de 1874, en la tercera guerra carlina, la Discusión, informa que el tinent de carabiners emplaçat a Alcover, conegut com el Marti de Vilavert, ha aconseguit interceptar una partida de quinze carlistes a l'Albiol.

L'1 d'abril del 1875, el Nen de Prades, fa aturar un tren entre la Selva i Alcover per reclamar uns deutes a 7 dels passatgers. Després el deix prosseguir.

El 14 d'abril de 1887, varis diaris, entre els quals La Vanguardia i la Dinastia, informen del fort aiguat que hi va haver a les nostres contrades que va causar grans estralls i desperfectes.
Els barrancs d'Alcover i la Selva van sortir de mare.

El 5 d'abril de 1888, segons el Motin, el capellà d'Alcover va anar a l'Aleixar a fer un discurs, preguntant als feligresos si mai havien anat de putes i acabant confessant que ell de jove també hi havia anat!

El 2 d'abril de 1894, es fortifica el poble i es reparteixen armes entre la població per a poder-se defensar d'uns lladres que ronden per la zona de Cabrera.

El 12 d'abril de 1896, la Actualidad informa d'un greu incendi a la zona de les nostres muntanyes.

El 7 d'abril de 1906, segons La Cronica de Valls, el diputat Salvador Canals ha aconseguit que el Ministerio de Fomento consigni una partida de 10.000 pessetes per a la construcció de la carretera d'Alcover a Mont-ral. El consistori d'aquella població suspesa la possibilitat de posar una placa en agraïment al diputat.

Cinc dies més tard, La Escuela Moderna demana que l'ajuntament, que en aquella època s'encarregava de la manutenció ( els facilitava una vivenda i els pagava el sou ) dels mestres de les escoles, faci el favor de pagar les mensualitats que els deu. Certament, és un problema que es va repetint al llarg dels anys.

L'1 d'abril de 1908 s'anuncia que properament es realitzarà l'aplec carlista a l'Ermita del Remei que s'havia hagut de suspendre a causa de les últimes inundacions de l'octubre. S'espera que sigui un èxit.

Cinc dies més tard, al Correo Español i a varis diaris més es fan ressò de la noticia de la consagració que s'ha de fer el dia 20 a Alcover , del arquebisbe de Ciutat Rodrigo, el Dr Barberà.

L'1 d'abril de 1911, la Veritat anuncia que les muntanyes de les nostres contrades es van aixecar totes nevades. I que les pluges dels últims dies han beneficiat molt els arbres fruiters.

El 6 d'abril de 1913, La Vanguardia ens informa que una greu malaltia afecta als porcs del nostre terme, i l'inspector d'higiene pecuària marxa amb una brigada sanitària cap a Alcover amb material per desinfectar totes les granges.

L'any següent hi torna a haver un greu incendi a les nostres muntanyes.

Als inicis de l'abril de 1920 s'havien produït aldarulls degut a les vagues dels pagesos, amb un assassinat inclòs. El consistori demanava la presència de la Guardia Civil i la Crònica de Valls informa que gràcies a les gestions del diputat a les Corts, Miquel Colom, es podrà instal·lar al nostre poble una caserna de la Guàrdia Civil.
Finalment s'instal·la al convent, no exempt de problemàtiques, l'encarregat de fer-hi arribar la llum elèctrica fou l'empresari Martin Urazandi i la caserna s'acaba inaugurant l'agost d'aquell mateix any.

El 6 d'abril de 1929, segons La Cronica de Valls, es va detenir un vei de Picamoixons acusat de causar un incendi a la zona de la Penya Blanca.

L'any següent, l'associació Amics de l'Art Vell s'interessen per la conservació de l'església Vella fent un escrit a la Comissió de Monumentos. Volen que es declari l'edifici com a Bé d'Interès Nacional.

El 9 d'abril del 1931, el Heraldo de Tortosa es fa ressò de la noticia sobre la fuga de Pedro M. R. de 39 anys de la presó d'Alcover acusat d'estafa. Van rebentar la porta de la presó.

L'any següent varis diaris es fan ressò de les greus destrosses que ha causat un huracà que ha passat per Alcover i que anava direcció la Riba. Va arrencar la teulada d'una casa en construcció i va fer caure varies parets.

El 7 d'abril del 1934, la Crònica de Valls informa de la immediata subasta per a la construcció del camí veïnal a Vilallonga i cap a Tarragona. En la construcció hi col.laboren tots els pobles pels quals passa dit camí. La noticia és molt ben rebuda per tothom ja que és una infraestructura llargament reivindicada.

 L'1 d'abril de 1939 es declara la fi de la Guerra Civil per part dels vencedors. Els vençuts poc més hi podran dir.

El 3 d'abril del 1943, Juventud ens explica un malaurat succés; la mort d'una mare de 92 anys i la seva filla de 66, emmetzinades per elles mateixes al confondre el saler per nitrat, que es feia servir per abonar.

El 7 d'abril de 1970, l'alcoverenc Francesc Català, en un article a La Vanguardia, escriu un article sobre les celebracions que es duen a terme per als 50è aniversari de la Cooperativa Agricola.

L'1 d'abril del 1971, la revista Cultura de Valls informa de la construcció de la nostrada Marchon Española, que tantes alegries ens ha donat i ens està donant!

------------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 18 de març

L'11 de març de 1706, el governador del Camp de Tarragona , en conducte rebut pels jurats de Alcover, disposa que al dia següent acudeixi el somaten al port de Salou . El Consell del poble acorda sortejar 100 homes.

El 23 de març de 1809, el Diari de Cervera informa dels primers moviments de la guerra de la Independència; s'ha "apostat" alguns canons a les poblacions de Reus, la Selva i Alcover. Els francesos se n'anaven de Cabra posant foc als pallers que trobaven pel camí.

El 23 de març de 1851, La Època es fa ressò de la proposta de varis veïns d'Alcover al congrés per a la reducció de les tarifes que s'apliquen als molins d'oli.

El 17 de març de 1906 es va fer un míting a Tarragona per a protestar per la Real Ordre que permetia desviar l'aigua del riu Francolí cap a Reus. Segons explica La Crònica de Valls, hi varen assistir més de 6000 persones. D'Alcover  hi varen assistir una representació de l'ajuntament, la comunitat de regants i dels molins.
El mateix diari informa que l'ajuntament d'Alcover ja té llest el projecte d'ordenances de la comunitat de Regants de la Serra. S'acaben aprovant just un any després. ( tant aquesta comunitat com la de l'Aigua de Baix ( riu Glorieta ) regulen el seu dret d'us de l'aigua, a través d'ordenances, arran de conflictes amb tercers. )

El 20 de març de 1915, l'empresa d'electricitat coneguda com La Canadiense, demana permís per a passar una linia d'electricitat entre Alcover i Montblanch. La linia que prové de les instal·lacions de Reus va gairebé paral·lela al la via del tren.

El 20 de març del 1920, segons Joventut per a la Fe i la Patria un treballador de la fabrica de filats del Molí d'Alcover que portava un carro carregat, va patir un accident a la Arrabal de Sant Antoni que li va provocar greus ferides en una cama. Acaba fent un al·legat per a que s'arreglin els carrers.

El 23 de març del 1926, la Vanguardia informa que al mes següent s'adjudicaran les obres de construcció del nou escorxador municipal. Amb un cost de gairebé 22.000 pessetes.  Avui dia encara es fa servir.


El 15 de març del 1928, La Vanguardia informa que el Sindicat Agrícola ha inaugurat un gran local social i d'espectacles amb una gran festa farcida d'actes oficials.

El 15 de març de 1930, La Cronica de Valls informa de la subasta per ala construcció del camí veinal entre Alcover i el Caserio del Tusalet, Mont-ral amb un cost inicial de 312.000 pessetes.

L'any següent, en un article de La Vanguardia hi ha un article on s'explica que es concedeix la creu de Isabel la Catòlica al doctor Lluis de Gassol, com a president de la Comunitat de Regants en la defensa que ha fet de les hortes del nostre poble.

El 21 de març de 1934, Joventut per a la Fe i la Patria informa de quatre grans foguerals a les muntanyes entre Alcover i Picamoixons. A la partida Murleta. ( desconec quina és ). El Diluvio afirmava que varies partides d'homes hi havien anat per a apagar-lo.

Tres dies després, El Temps ( de Valls ) anuncia les obres de millora de la carretera a la Selva i varis ponts.  S'anuncia també la construcció de tres noves escoles a Alcover; dues per a nens i una per a nenes.

El març del 1974, havent-se rescatat d'un calaix el projecte de trasvas d'aigües del Francolí , les entitats del territori, entre elles la Comunitat d'Aigues de la Serra, es posen en peu de guerra per a defensar els seus interessos. Ho explica La Vanguardia en un llarg article.


-----------------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 6 de març

El 2 de març del 1822, El Espectador anuncia que els milicians d'Alcover han trobat una partida de 88 fusils a l'església de l'Albiol i en reclamen 30 per a ells. L'article, que no té desperdici, qualifica el poble del Albiol de miserable, i es pregunta com han pogut comprar tal quantitat d'armament. I sobretot com s'ho ha fet el capellà.

El 6 de març de 1838, en plena primera guerra carlina, La Guardia Nacional, passa el "parte de guerra", i ens explica el moviment de les tropes. La partida del Llarch , el 2º batalló de Reus, ha mort a 200 "facciosos" però que després s'han vist sorpresos i s'han hagut d'arreplegar en pobles fortificats com Vallmoll, Alcover i la Selva.

El 14 de març de 1871, La Convicción escriu sobre el frau en les eleccions que hi han hagut , on hi ha disputes entre liberals i carlistes. A Alcover han aparegut 800 paperetes en una urna on no havien votat més de 100 persones.  Finalment comptat els vots, n'hi va haver 44 pel carlista Fernando de Miró i 600 pel liberal Federico Gomis.

El 7 de març de 1874, El Imparcial explica que una nombrosa partida carlista s'ha presentat al poble d'Alcover i que el somatén s'ha hagut de tancar a l'interior de les muralles de la vila.

L'1 de març de 1885, la Veu de la Comarca explica que fa dies que les escoles estan tancades perquè amenacen ruïna. És cert que el problema de les escoles és recurrent al llarg de molt de temps fins que no es construeix, a partir de 1933, el nou grup escolar on és encara actualment.

El 16 de març de 1894, La Publicidad anuncia que segurament acabaran executant a Valls un pres d'Alcover, que havent sortit de la presó, va matar a una persona que havia declarat en contra seu en el judici que el va acabar portant a la presó. Sols li queda l'esperança del indult.

L'any següent , El Vendrellense escriu que no se li ha concedit l'indult a Tomàs Sans, que va intentar cobrar la pòlissa d'una assegurança de vida d'un home d'Alcover al que anomenaven el  "Sesch de la Eulàlia"

El 6 de març de 1903, La Vanguardia escriu sobre el judici a un convilatà d'Alcover que va matar d'un tret a Pedro Català en una disputa però que no queda demostrat que així fos.

L'1 de març de 1909, La Vanguardia escriu sobre la celebració del centenari de la Batalla del Pont de Goi on hi han assistit nombroses personalitats. Segons diu, hi van assistir més de vint mil persones.


El 16 de març de 1912, La Veritat, ens explica la visita que el Gobernador Civil de la Provincia fa a la nostra vila en motiu de l'estat d'higiene de la població, donat que s'han donat varis casos de tifus atribuïts al mal estat en que es troben les canalitzacions que abasteixen d'aigua de boca a la població. Sobretot, la que ve de la Font Major.

Els amics del ferro i el coure fa anys que volten i així ens ho explica La Crònica de Valls del 9 de març de 1918, quan han entrat a robar a la masia de Esteve Català.

El 4 de març de 1920 hi va haver una explosió en un forn de terrissa de la població. Com sempre, depen de quin diari ho explica, la història va des de un petardo en la Cronica de Valls, a un accident casual a La Publicidad , una explosió a La Vanguardia o una bomba pel Correo Gallego

El 3 de març del 1927 es produeix un gran incendi al bosc entre les estacions de tren d'Alcover i la de la Plana.
Dos dies després, segons la Nación, el regidor Martin Urazandi i el secretari Juan Agassa, en representació de l'ajuntament, es dirigeix a Madrid a demanar que s'erigeixi un nou edifici escolar degut a les mancances històriques que hi ha al poble.

L'1 de març del 1928 comencen les obres d'explanació a tocar de l'estació de tren. per traslladar des de Reus la foneria i fumisteria que hi té Ramon Grifoll.

El 3 de març del 1931, La Publicitat reprodueix unes queixes de la Cambra de Comerç sobre el retràs amb que s'estan duent a terme les obres de reparació de les comunicacions, per part d'Obres Públiques, després de l'últim aiguat que hi va haver a l'octubre i que va causar nombroses destrosses a la vora del riu Francolí.
Una setmana després s'anuncia l'inici de la reparació del pont del Francolí a la carretera de Valls.

El 4 de març del 1969, l'alcalde i jefe local del Movimiento , Andrés Barbarà, presenta la dimissió per excés de treball personal. Era alcalde des del 1963.

La convocatòria d'assemblea general de la Comunitat de Regants de la Serra es fa des dels seus inicis fundacionals, el 1901, la primera setmana de març.


-----------------------------------------------------------------------

Pels vols del 23 de febrer

El 17 de febrer de 1870 , la Federación , ens relata la gran trobada que hi ha a la Riba de paperers en la que hi assiteixen els d'Alcover amb la finalitat de discutir si s'uneixen al Centro Federal de las Sociedades Obreras a nivell espanyol.

El 23 de febrer de 1866, la Publicidad ens explica el descarrilament del tren que venia de la Plana degut a que s'havia forçat massa la màquina per poder arribar a temps a l'estació i al mal estat de les vies.

El 25 de febrer de 1894, Juan T. V, conegut com a Juan de mas de Gasol junt amb José R.M. van ser detinguts a Reus i jutjats per un robatori amb assassinat de feia 22 anys. Havien estat amagats a França durant aquests anys.

El 27 de febrer de 1910, la Vanguardia escriu sobre el decomís d'una plantació de 3900 plantes de tabac trobades a Alcover. Considerat un delicte de contraban s'imposà una multa de 4118 pessetes.

El 20 de febrer de 1914, el Noticiero de Vigo, ens informa que ha estat condemnat un home del poble per no haver-se descobert el cap al pas del Santisim!.

El 26 de febrer de 1918, El Sol ens explica que en les últimes eleccions, en les que van perdre els republicans, hi van haver certs aldarulls i es va trencar una urna, i que per tant, s'havien de repetir les votacions.

El 26 de febrer del 1929 diaris com La Veu de Catalunya, El Sol i La Vanguardia relaten la noticia del atropellament d'un tren a un carro conduit per José V. C. de 21 anys, que va acabar matan-lo a ell i a la cavalleria

El 24 de febrer de 1934, la Cronica de Valls i varis diaris més, ens descriuen amb detall un greu accident entre camions al quilòmetre 19 de la carretera de Montblanc on van acabar caient per un terraplè de 25 metres i en que els ocupants sols van acabar amb ferides de caràcter lleu.

El 26 de febrer de 1966, la Juventud de Valls celebra la noticia de la troballa de restes fòssils a les muntanyes properes d'Alcover, entre elles, l'esquelet complet d'un Nothosauror del triàsic, de 30 cm ,molt bén conservat

El 23 de febrer de 1972, la Vanguardia anuncia l'esperada variant de la carretera C-240 que passa per l'interior del poble. La carretera havia de ser de 4 carrils i 12 metres d'amplada a partir del punt quilomètric 13,5 però em sembla que la cosa va quedar una mica més reduïda. El cost total arribava als cent milions de pessetes.


----------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 5 de febrer

L'11 de febrer de 1874, en plena tercera guerra carlina, La Iberia ens informa que el brigadier Salamanca del batalló de Ceuta composat per voluntaris d'Alcover, Vilarodona i altres poblacions veïnes, van abatre la facció Baro en el Pla de Cabra, causan-li sis morts i varis ferits.

El 13 de febrer de 1875, segons la Correspondencia de España, els carlistes han parat un tren que anava d'Alcover a la Riba i han pres a tretze viatgers.

Tres dies després, la ronda liberal d'Alcover, manada pel tinent de carabiners Manel de Vilavert, ha sorprès a dos carlistes de la colla del Nen de Prades mentre prenien cafè a la Selva. Els varen portar presos cap a Alcover.

El 3 de febrer de 1906, la Crònica de Valls, ens informa que l'estat ha entregat forces diners per a la construcció de la carretera d'Alcover a Mont-ral, llargament reivindicada pels veïns d'ambdues poblacions.

El 6 de febrer de 1909, La Veritat ens informa de la preparació de la commemoració dels actes del centenari de la batalla del Pont de Goi on hi participaran el ball de valencians d'Alcover .

L'1 de febrer de 1919 els treballadors del camp estan en vaga, i per tant, les màximes autoritats; patrons, autoritats i Guardia Civil, s'uneixen contra ells.

El 4 de febrer de 1925 s'havien de jutjar a tres individus per la mort d'una guardabarrera del terme d'Alcover ocorregut l'octubre de 1923, però el judici, en el que es demanaven tres penes de mort, s'ha suspès de nou.

L'1 de febrer del 1930, segons La Crònica de Valls, el Ministerio de Economia Nacional dóna permís a Gaspar Girona Guasch per ampliar la fàbrica d'espardenyes que té a Alcover.
El mateix diari ens informa que l'ajuntament d'Alcover obre un període de quinze dies per a presentar reclamacions al projecte de la construcció dels nous rentadors a Les Rodes.

El 13 de febrer de 1955, en un article de La Vanguardia ens informa de la intenció de la comunitat de regants de l'Aigua de Baix, de construir un embassament al riu Glorieta. ( els plànols es poden consultar a l'Arxiu Històric d'Alcover ). Segons el projecte, permetria assegurar el regadiu a l'estiu de 300 hectàrees de camps agrícoles.

Plànol parcial de la zona on anava la presa de l'embassament del Glorieta

L'1 de febrer de 1969 vam tenir l'honor de la presència i destacament de la Compañia de Operaciones Especiales del Regimiento de Badajoz, que amb paracaigudistes van deleitar als convilatans d'Alcover i Valls amb la demostració d'exercicis tàctics.
Com no, la gent de les contrades, els van obsequiar amb productes típics locals.

El 30 de gener del 1970 s'anuncia la mort del pintor il.lustre Anton Català i Gomis. Autor de varies pintures a l'església Nova d'Alcover.

------------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 24 de gener

El 16 de gener de 1597 es col·loca la primera pedra del pont del riu anomenat Pont Trencat a càrrec del constructor d'Alcover Josep Molner amb un cost de 28000 ft. Ho podem llegir a la Cronica de Valls del 21 de gener de 1928.

El 22 de gener de 1831, el Boletin Oficial del Estado anuncia que una colla de "patuleas" (lladres) s'ha apropat a la fortificació d'Alcover, però el comandant de la zona els ha foragitat cap a les muntanyes

El 20 de gener de 1840, El Constitucional anuncia que en les eleccions a Alcover han guanyat els progressistes.

El 20 de gener de 1858, segons La Corona, José Ramon de Gassol demana ampara al Instituto Agricola Catalan, de la qual n'és soci, degut a que s'han iniciat les obres de la linia de ferrocarril que passen per les seves terres i no l'hi han demanat permís.
L'any següent, La Època, fa un extens article de l'estat avançat de les obres del traçat del ferrocarril.

El 22 de gener de 1861, La España ens relata una baralla entre dos homes davant del portal de la Saura en que un va quedar ferit i l'altre detingut.

El 23 de gener de 1866 varis diaris reprodueixen els partes de guerra del General Pelaes i es diu que a Alcover es persegueix una columna de rebels que van direcció la Riba. Es senten trets a la zona del Pinetell i alguns estan destruint la linia de ferrocarril.

El 31 de gener de 1908, la Vanguardia anuncia que a Alcover es consagrarà el doctor Barberà, bisbe electe de Ciudad Rodrigo. Hi assistiran varis bisbes i arquebisbes de la zona.

El 31 de gener de 1912, La Publicidad anuncia que Plàcid Vidal, que estava malalt, ja es troba bé.

El 21 de gener de 1915. La Veritat anuncia que gràcies a les gestions del diputat a les Corts Albert Dasca i Boada de Valls, s'establirà una estació telefònica a la població. ( s'inaugura l'agost del 1920 )

El 27 de gener de 1915, la Crònica de Valls ens informa que l'ajuntament d'Alcover ha ofert al govern espanyol uns terrenys per a traslladar la presó de Cartagena. Sembla ser que no els van voler.

EL 25 de gener de 1930 es declara la peste porcina a Alcover i es moren varis porcs. Alguns es curen i d'altres es sacrifiquen.

5 dies després, la Publicitat anuncia que varis joves del poble s'estan organitzant per a fundar un Ateneu de Lectura per al foment per a difondre els coneixements artístics, literaris i científics dirigida a la classe obrera. Es vol crear una biblioteca pública i gratuïta.

El 17 de gener de 1934, El Diluvio anuncia que en les darreres eleccions ha guanyat la Coalició d'Esquerres que ha obtingut 679 vots, Concordia Ciutadana (la Lliga) 324.

El 31 de gener de 1942, varem tenir el gran honor de la visita del caudillo i La Vanguardia ens relata la gran alegria que això va suposar per tots els convilatans.

El 20 de gener de 1968 es va celebrar com cada any la festa dels que van guanyar la guerra però també hi va haver un gran incendi a les muntanyes d'Alcover, a la zona de mas de Vilella i Pauet.

El 29 de gener de 1969, arran del despreniment d'una part del mur de contenció de la plaça de davant de l'ermita del Remei, l'ajuntament va fer obres de millora i va ampliar la plaça i arreglar l'entorn.


-----------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 12 de gener

El 15 de gener de 1651, segons escriu la Cronica de Valls del 18 de gener de 1930 en la secció d'Efemèrides, hi va haver una greu epidèmia al poble que va matar a l'hospitalera i a dues dones més a causa d'haver guardat la roba dels malalts i no haver-la cremat. Es prohibeix l'entrada a Valls de qualsevol persona que vingui d'Alcover i es demana que un conseller vagi a Barcelona a notificar la situació.

El 15 de gener de 1859, segons La Època es fa un consell de guerra a tres individus d'Alcover per haver matat l'any 1837 al comandant militar de la vila i a dos nacionals més.

El 14 de gener de 1899, l'ajuntament d'Alcover convoca a tots els regants i usuaris de les aigües denominades "Boix" i "Glorieta" .  ( Fins el 1904 no es varen constituir en comunitat de regants arran del conflicte amb els propietaris de la Central Hidroelèctrica del Glorieta)

La Cronica de Valls del 13 de gener de 1917 escriu sobre el conflicte que es va generar al poble arran de la pujada del preu de la carn degut a l'augment dels impostos municipals a aquest sector. Conflicte que va implicar que tots els venedors de carn ( tablajeros ) deixessin de vendre i l'ajuntament habilités els baixos de l'edifici municipal per a vendre carn. Fet que va durar poc ja que el conflicte es va resoldre i els carnissers van tornar a treballar.

L'11 de gener de 1929 La Vanguardia ens informa que s'ha iniciat l'expedient per declarar monument històric nacional la Església de la Sang per part de la Comissió Provincial de Monuments.

El 15 de gener de 1939 entren les tropes franquistes a la vila d'Alcover ( l'1 d'abril finalitzaria oficialment la guerra i començaria un llarg i fosc període que 81 anys després encara dura )

El 12 de gener de 1963 s'adjudica el servei de transport de viatgers amb autobús del trajecte Alcover - Reus a l'empresa Hispano Igualadina. ( fins no fa gaires dies!)

L'endemà, ens informa La Vanguardia, hi va haver un corriment de terres a l'estret de la Riba que va afectar al funcionament de les fàbriques que hi havia instal·lades (sobretot a la Paperera Catalana ).
Les autoritats van treballar de valent per restablir el normal funcionament. Com sempre.


------------------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 6 de gener

El 10 de gener de 1849, tres anys després de l'inici de la Tercera Guerra Carlina, La Patria passa el parte de guerra, i en un dels seus escrits parla dels coronels que serveixen a la causa carlina, entre els quals el coronel Carnicer que era natural d'Alcover.

El 6 de gener de 1886, les condicions de les vies del tren de la linia Reus-Lleida eren bastant deplorables i els descarrilaments dels trens sovintejaven. La Discusión d'aquest dia ens explica que dos trens descarrilen el mateix dia en aquesta via i un d'ells a Alcover, causant varis ferits per contusions.

El 5 de gener de 1907 va quedar vist per sentència, segons La Cronica de Valls, un pleit entre l'amo i l'arrendatari de la finca de la "Torreta", quan el llogater va talar uns vuit mil arbres l'últim any de contracte per a fer-ne carbó sense el vist-i-plau de l'amo.

L'any següent va succeïr un trist succés; una nena de tres anys va morir atropellada per un carro. Ens ho explica La Veritat, i per tant ens ho creiem.

El 4 de gener de 1913, La Cronica de Valls ens informa de que el "Ateneo de Alcover", que fa poc que s'ha constituït, ha nomenat al ex-diputat Salvador Canals com a president honorari.

El 10 de gener de 1919, segons La Vanguardia, es tracta de fer un homenatge al recent traspassat poeta Josep Aladern, àlies de Cosme Vidal i Rosich.

El 6 de gener del 1932 s'anuncia la inauguració de la reconstrucció del pont sobre el riu Francolí de la carretera de Valls, després de les riuades de Sant Lluc, el 18 d'octubre de 1930. Una obra molt esperada ja que obligava a fer una gran volta amb el carro per poder anar d'Alcover a Valls.

Dos dies després, segons explica La Publicitat, el nen Antoni G.B. de vuit anys va trobar una pistola que mentre jugava se li va disparar causant-li una greu ferida.

El 8 de gener de 1936, el Sindicat Agrícola del poble es reuneix i acorda un manifest d'adhesió al president Companys empresonat i condemnat a 30 anys de presó per rebel.lió.

L'1 de gener de 1972 s'anunciaven a La Vanguardia una obra d'importància al poble; un nou edifici per a la central de telèfons, que ha quedat petita i obsoleta per l'augment de telèfons al poble, i que s'ubicarà al carrer Amoròs on fins ara hi havia la peixateria  de propietat municipal.

El mateix diari, dos anys després, anuncia l'estudi d'ampliació i supressió de varis passos interiors de la carretera de Reus a Ponts. Es pretenen fer variants als pobles d'Alcover, La Riba i Vilaverd.
Tres dies després s'anuncia l'ampliació de les Escoles amb l'adquisició de una parcela de 5000 metres quadrats del costat.
També s'anuncia la supressió del surtidor de gasolina que té l'empresa CAMPSA a la Plaça de los Mártires ( actual Plaça del Portal ). Sabíeu que la Compañia Arrendataria del Monopolio de Petroleos va ser creada l'any 1927 per José Calvo Sotelo durant la dictadura de Primo de Rivera?. Doncs si!

L'1 de gener del 1976, segons escriuen a Cultura, a l'Ermita del Remei s'hi havien de rodar unes escenes d'una pel·licula sobre la Setmana Tràgica , on hi havien de participar les colles castelleres de Valls. Aquestes s'hi van acabar negant perquè es veu que no els volien precisament per fer castells. Desconec per a què els volien!.

Apa! Espero que us hagin portat forces coses els Reixos!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 25 de desembre

El 24 de desembre de 1837, en plena primera Guerra Carlina, El Español ens informa a través del Comandant General de Tarragona, Jaime Moncada, del moviment de les tropes, i per aquelles dates un regiment de 600 infants i 16 cavalls fa estada en la nostra població a l'espera de noves ordres.

El 29 de desembre de 1873, en la tercera carlinada, La España escriu sobre la mort del capità de Voluntaris d'Alcover, que a la vegada n'era l'alcalde, en una escaramussa al voltant d'Almoster on varen morir 15 soldats carlistes i no se'n va fer cap de presoner.
L'endemà, els carlistes, havent cregut febles els alcoverencs per la mort del seu capità, varen atacar la població, però va ser envà ja que els veïns del poble varen lluitar fins fer-los marxar.

La Imprenta del dia 31 ens explica que un grup de carlistes que rondaven pel voltant del poble van atacar a dos germans, es suposa que liberals, que treballaven a les afores i en mataren a un.
Les escaramusses al voltant del poble varen ser constants en aquells dies.

El 31 de desembre de 1876 es concedeix a Salvador Peydro Perez autorització per a la construcció de la línia de ferrocarril entre Alcover i Valls sense cap mena de subvenció per part de l'estat. Quatre anys abans ja se n'havia fet l'anunci oficial però no s'havia fet efectiu.

El 29 de desembre de 1895, el Progreso Vallense es fa ressò de la noticia que parla de la captura de dos alcoverencs amb varis antecedents i residents al mas de la Fam que havien violat a Jaya la fossera de seixanta anys.

El 24 de desembre de 1913, La Vanguardia ens explica un tràgic succés ocorregut aprop del terme del Milà. Un tal Roig i un tal Soler es varen discutir per un impagament de pa i el Roig va acabar mort d'una ganivetada i el Soler amb una garrotada al cap.
El mateix dia, agents executius d'hisenda de la província es varen presentar al poble a embargar a varia gent pels deutes pendents que tenien de la "guarderia rural" (equivalent a la contribució rústica) i davant el rebombori que hi va haver van haver de demanar ajuda a la guàrdia civil.

El 21 de desembre de 1918, segons la Crónica de Valls, durant unes vagues de treballadors que hi van haver a Alcover, es va produir la mort en una baralla de José A.A., ferit per dues bales de Francisco V. R. i ferit d'arma blanca Antonio V. V. d'entre d'altres. Els enfrontaments es van seguir duent a terme a l'Ateneo causant més ferits i la intervenció del fiscal de la Audiència de Tarragona.
Deu dies després s'anunciava la fi de la vaga.

El 23 de desembre de 1922 s'anuncia la reunió de la comissió formada per varies comunitats de regants, pobles, polítics i particulars per a l'estudi de la construcció d'un gran embassament al Francolí aprop de la població de Vilaverd.

El 31 de desembre de 1927, La Veu de Catalunya informa que varis representants d'Alcover i pobles del voltant s'han reunit amb el president de la Diputació per reclamar-li la construcció de la carretera de Vilallonga.

El 23 de desembre de 1931 s'inicia una vaga de treballadors a la fundició Grifoll, a tocar de la via del tren, en la que hi acaba intervenint el governador de la província.

El mateix dia però del 1933 es va declarar un gran incendi entre el Puig d'en Marc, La Riba i Picamoixons.

El 28 de desembre de 1960, a través de La Vanguardia, s'anuncia una inversió de l'estat a Alcover; es reformaran els rentadors i els abeuradors.

L'any següent, segons Reus Seminario de la Ciudad,  s'acorda arreglar la línia telefònica entre Alcover i La Selva a causa del deficient estat en que es troba i la seva inoperància.

El 29 de desembre de 1964 s'iniciava la campanya de recollida d'ampolles de cava buides per les cases anomenada "Operación Botella 64", amb la finalitat de recaptar fons per a ajudes socials. La iniciativa havia sorgit a Barcelona  de la mà de la Congregació Berchmans i resulta que a Alcover hi tenia un magatzem.
A tall d'anècdota, recordo de petit quan feia d'escolà, anar amb el tractor i el remolc de Pere Joan (ara capellà) pels carrers del poble recollint ampolles de cava que la gent deixava a les portes de casa seva després de les festes de Nadal i les apilàvem al costat de l'església on hi fèiem una gran muntanya que després venien a recollir amb un camió.

El 21 de desembre de 1969 pren possessió en el càrrec com a alcalde en Joan Figueras Català i segons escriu La Vanguardia va dir: "Engrandecer a la villa es, en definitiva, servir a la Patria"

I au! Fins l'any que vé!

Bones festes!




----------------------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 13 de desembre

El 19 de desembre de 1858, els treballs de construcció de la línia de ferrocarril entre Reus i LLeida es fan a ple rendiment. Els terraplens entre Reus i Alcover ja estan fets i es procedeix a fer els ponts i sifons com ens explica la revista especialitzada Gaceta de los Caminos de Hierro. El pont de ferro que s'ha de construir a la Selva ha de venir des d'Anglaterra. I al Badejo s'ha de construir un gran mur de sosteniment.

El mateix dia però de l'any 1875 es presentava a la mateixa revista el projecte de construcció de la línia de ferrocarril entre Alcover i Valls.

El 13 de desembre de 1882, en l'apartat de successos de la Cronica de Cataluña, ens explica que han trobat el cos sense vida d'una dona a la via del tren a l'alçada de la Parellada.

El 14 de desembre de 1885 va ser detingut per la guàrdia civil de la Selva un veí d'Alcover de 21 anys acusat d'assassinar amb un tret d'arma de foc un convilatà seu.

El 15 de desembre de l'any següent, varis diaris es fan ressò d'una estafa a una assegurança de vida de La Previsión per part d'una familia alcoverenca que va fer passar per un mort un dels seus integrants per poder-ne cobrar la pòlissa. Un cas força treballat que bé en val un petit monogràfic.

El 15 de desembre de 1888 , La Monarquia, escriu sobre un robatori comès a l'esglèsia d'Alcover; dos calzes, una copa, un copón, i tres creus de plata. Els lladres no van ser capturats.

El 9 de desembre de 1905 La Crònica de Valls escriu varis articles sobre Alcover.
S'havia produït un robatori en el cotxe de línia i el jutjat de la ciutat cita a declarar dos viatgers i a una venedora de mocadors.
El delegat d'Hisenda declara responsables personals als alcaldes de varis pobles, entre ells el d'Alcover, per dèbits en les cèdules personals dels anys 1899 i 1900.
La guàrdia civil de Tarragona va detenir en aquella ciutat un individu possible responsable del robatori esmentat en la primera noticia.

El 16 de desembre de 1909 La Vanguardia es fa ressò d'un judici que s'està realitzant per un doble assassinat comès a al poble.

El 12 de desembre de 1915, segons La Publicidad, es va cometre un robatori de varies peces de roba a la fàbrica d'espardenyes dels Valldosera

El 17 de desembre de 1918 hi va haver un trist succés a causa de les diputes ocasionades en la vaga que feia mesos que hi havia dels treballadors del camp. En una baralla entre vaguistes i un esquirol , aquest va disparar una pistola Browing matant-ne a un i ferint-te greument a dos mes. La gent del poble el buscava per linxar-lo i la guardia civil el va poder detenir. La Vanguardia ho explica detalladament.

El 13 de desembre de 1919, La Crònica de Valls, també ens explica una baralla entre dos veïns del poble amb arma blanca que va acabar amb un ferit de gravetat.

Sis dies després s'anuncia la autorització de la creació del somatent a la vila per part de varis convilatants.

El 13 de desembre de 1928, Salvador Sedó, en un article a La Vanguardia, es queixa del mal estat i l'abandó en que es troba l'església de la Sang.
El 17 de desembre de 1930, el vocal de la Comision de Monumentos hisóricos y artisticos de Tarragona ,el capellà Jaume Bofarull, fa entrega de l'informe on recomana la declaració de l'església com a Monument Nacional.Sis anys després cau.

Dos dies després, la comunitat de regants de La Serra, convoca als seus afiliats a l'assemblea extraordinària per a parlar dels desperfectes ocasionats per l'aiguat de Sant Lluc.

-------------------------------------------------------------------

Pels vols del 7 de desembre

El 3 de desembre de 1847, el "capitoste" carlista Tabot va ser empresonat a Valls després de ser capturat pel somatent a Cabra on capitanejava a 40 oficials.

La España del 7 de desembre de 1872 publica un llarg article del moviment de les tropes i ens diu que una columna amadeista amb el Coronel Escoda al capdavant roman a la vila d'Alcover.

L'any següent, segons El Imparcial, el capellà del poble es va dedicar a recaudar diners, 30.000 rals, per a posar en llibertat a 30 homes que s'havien endut com a hostatges.

Un any més tard, La Época, seguint amb la guerra carlista, ens diu que la tropa que lliberal que defensa Alcover porta  a Tarragona un carro d'armes de soldats carlistes que s'han presentat a indult i els han fet presoners.

El 8 de desembre de 1888 La Vanguardia es feia ressò de la mort de Josep Gassol, a l'edat de 85 anys, que havia estat , entre d'altres, president del partit lliberal de la província.

El 8 de desembre de 1906, La Cronica de Valls, ens explica el judici que se li fa a un pastor de Solivella que tornant de la fira d'Alcover, va disparar a tres guardes quan aquests li demanaven una compensació pels danys causats pel ramat a unes vinyes i aquest s'hi va encarar.

L'any següent, el capellà Ramon Barberà i Boada és nomenant bisbe de Ciudad Rodrigo i és consagrat en una cerimònia l'any següent a l'ermita del Mas Roig d'Alcover.

El 5 de desembre de 1912, els amics de l'aliè ja robaven coure i segons La Veritat, es varen robar 10 kilos de cable de la companyia elèctrica de La Canadiense. El responsable, agafat per la guàrdia civil,  fou el péo caminer de la zona, el qual se'l va acusar de vendre'n 3 kilos a un drapaire del poble i tenir-ne a la caseta la resta.

Al cap d'un any s'anunciava un míting de propaganda societària organitzat per la entitat de resistència Societat d'Agricultors.

El 6 de desembre de 1916 es realitza un homenatge al poeta Isern

El 9 de desembre de 1919, varies mutualitats i assegurances van fer una campanya de recollida de diners destinats a cobrir les escolaritzacions dels nens del poble que no s'ho podien permetre. La Voz de Valls en va llistar la gent i les quantitats que en varen aportar per a que en quedés constància.

La Vanguardia i altres diaris es fan ressò de les intenses pluges caigudes i de les seves conseqüències la setmana del 6 de desembre de 1930.

El 3 de desembre de 1932, segons La Crònica de Valls, va quedar oficialment extingida la ràbia canina en els pobles d'Alcover, Valls, Tortosa i Móra d'Ebre.

L'any següent entraven en conflicte els treballadors obrers del camp i els paletes que en aquells moments estaven construint el nou grup escolar, fet que va causar la intervenció del delegat de treball de la zona. Es va resoldre amb la concessió d'una pesseta més per jornal.
En aquells dies també es procurava l'inici de la construcció de la carretera de Vilallonga a Tarragona, llargament reivindicada.

A finals del 1945 es debatia sobre la construcció de la carretera de la Serra i l'ajuntament d'Alcover s'hi va posicionar en contra, ja que no la creia convenient. En un llarg article a la Juventud ( de Valls ) se n'explica els motius.

El 7 de desembre de 1957 es concedeix definitivament l'explotació del servei públic de la linia de transport de passatgers entre Alcover i Reus a Josep H. F. Ha de fer parada a La Selva del Camp.

El 6 de desembre del 1969 es va declarar un incendi a la fàbrica de paper de la Riba, propietat de J.y M. Gomà Camps. Hi va haver d'intervenir el servei de bombers de la capital ajudats per altres provinents de les ciutats veïnes donat la magnitud de les flames.

---------------------------------------------------------------

Pels vols del 25 de novembre

El 28 de novembre de 1874 els carlistes feien de les seves i enviaven cartes a diferents pobles, entre ells al d'Alcover, per a que el consistori recollís la contribució de varis mesos i que la tinguessin apunt per a passar-la a recollir.

Dos anys després, el 27 de novembre, es discutia a les Corts el projecte de construcció de la línea de ferrocarril entre Alcover i Valls. Dos anys més tard s'adjudica la construcció a una empresa però com tots sabem, no s'acaba construint.

El 28 de novembre de 1893, segons La Publicidad, la població d'Alcover va col.laborar en 60 "cajetillas" de tabac per als soldats destinats a Melilla. ( Espanya estava immersa en el que es va anomenar La Primera Campaña de Melilla o Guerra de Margallo)

El 25 de novembre de 1901, El Correo Español avisa que pels voltants d'Alcover, Vilallonga, El Milà i el Rourell, campa una partida de bandolers.

El 27 de novembre de 1911, segons La Vanguardia, es va incendiar un dipòsit de travesses de la estació del nostre poble.

El 27 de novembre de 1924, la Publicitat ens informava que Pere Batet sol.licitava permís per a establir un servei d'autobús de línea entre Alcover i Reus.

Dos anys després, segons La Crònica de Valls, a Sebastià Malapeira Banús li roben cinc sacs de garrofes i dos d'olives i per moltes pesquisses que va fer la Guàrdia Civil, no van poder trobar al lladre.

El 26 de novembre de 1930, després de l'aiguat de Sant Lluc del 18 d'octubre, que havia ocasionat nombroses destrosses, la "Quefatura" d'Obres Públiques inspecciona el pont sobre el riu Francolí que porta a Valls i que ha quedat molt malmès. Provisionalment s'hi va construir una passarel·la per als vianants però quedarà malmesa una setmana després a causa d'una forta tempesta i això obligà a fer grans voltes per poder arribar a Valls si no es volia traspassar pel mig del riu amb la perillositat que comportava degut a la gran quantitat d'aigua que portava.

( En aquell aiguat hi van caure 348 litres a Montblanc i 280 a Prades )


---------------------------------------------------------------------------------

Pels vols del 19 de novembre

El 21 de novembre de 1779 , el rector Joan Rimbau inaugura la recent construïda Ermita del Remei.

El 23 de novembre de 1873, segons La Discusión, hi va haver una escaramussa entre carlistes i els sentinelles apostats a les torres de vigilància de les muralles d'Alcover. Els Voluntaris del poble els varen fer fora i es dirigiren cap a l'Albiol.

Segons El Motin del 17 de novembre de 1887,  en boca del capellà, a la vila d'Alcover no hi plou perquè els feligresos no van a missa a totes hores i que la gent hauria de ser més sumisa i dòcil a la seva voluntat.

El 20 de novembre de 1884, l'Heraldo de Madrid ens diu que una dona s'ha tirat al tren sense que la gent que la subjectava hi pogués fer res. Va morir a l'acte.

El 16 de novembre de 1912, segons La Crónica de Valls, es jutja l'homicidi de Francisco Llavoré.

El 14 de novembre de 1914 s'inicien els estudis previs per a la construcció del camí veïnal al Milà. El mateix dia que es declaren varis casos de tifus al poble.

El 23 de novembre de 1927, La Vanguardia ens explics que s'inicia el projecte de construcció de les noves escoles.

El 16 de novembre de 1929 queda declarat oficialment un brot de peste porcina al terme.

El 15 de novembre de 1930, Juventud para la Fe y la Patria afirma que s'ha fet la primera certificació de les obres del camí veïnal al casserio del Tussalet ( Mont-ral)

El 22 de novembre del mateix any, un tren s'endú per davant un camió de la companyia d'electricitat Riegos y Fuerzas del Ebro malferint dos dels ocupants. A Picamoixons, un tren-correo mata a un home gran que creuava les vies.

El 21 de novembre del 1931, el President de la Generalitat, Francesc Macià posa la primera pedra de les noves escoles del poble. Varis diaris se'n fan ressò. Una fotografia d'aquell dia:


I el 20 de novembre de 1934, es constitueix a Alcover el Comitè Republicano Radical, éssent president Juan Prats Ferré i vice-president José Maria Jové Ribes.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Pels volts del 7 de novembre

El 5 de novembre de 1874, en plena Tercera Guerra Carlina, el Nen de Prades i el capitoste Masseguer, segueixen fent de les seves per les nostres contrades. Ens ho relata amb força detall La Imprenta.

El 8 de novembre de 1878, El Diario de Valls, ens explica que han aparegut uns topògrafs amb la finalitat de realitzar els plànols de la nova via férrea que s'ha de construir. 

En plena Guerra de la Independència de Cuba, i aquells reclutes que no es presentaven a files es reclamaven, com així ho escrivia el 10 de novembre,el Progreso Vallense, on els jutges militars de la zona i de Santiago de Cuba cridaven a presentar-se a files a Próspero Barberá Roca.

El 6 de novembre de 1909, La Veritat escrivia sobre una forta pedregada ocorreguda el dia de Tots Sants i que va causar greus desperfectes, entre ells, el trencament de la claraboia de les escales de l'ajuntament.

El 6 de novembre de 1915, La Voz de Valls, ens informa que s'ha produït el judici de la denuncia que havia fet la propietària de la Central Hidroelèctrica del Glorieta contra l'ajuntament ja que li prohibia embassar aigua del riu per a la producció d'electricitat. Es tracta d'un litigi que durarà gairebé 25 anys!

El 7 de novembre de 1925, José B. R. de 70, habitant de la Raval de Robuster, es suïcida disparant-se un tret a l'orella dreta.

El 10 de novembre de 1927, segons La Vanguardia, s'inicien les gestions per a la construcció d'una carretera que ha d'anar d'Alcover a les Borges del Camp passant per la Selva, Almoster i Castellvell.

El 8 de novembre de 1930, a causa de les últimes riuades que van malmetre el pont del riu Francolí del camí de Valls, es decideix acabar de tirar dos arcs del pont que restaven en peu.

El 7 de novembre de 1931, El Sol, La Tierra, La Voz i La Crònica de Valls escriuen que s'ha informat favorablement per a la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional de la Església de la Sang o Mezquita.

El 7 de novembre de 1934 , La Vanguardia i altres diaris informen que la guàrdia civil continua practicant detencions, després dels Fets del 6 d'octubre, i que n'han detingut dotze a Alcover que han estat conduïts al vaixell Manuel Arnús que feia les funcions de presó.

El 6 de novembre de 1963 es celebra el centenari de la construcció de la línia de ferrocarril entre Reus i Montblanc, i La Vanguardia en fa un article explicatiu.


------------------------------------------------------------

Pels volts de l'1 de novembre


El 1846 s'iniciava la Segona Guerra Carlina i diaris com El Espectador, El Observador, La Esperanza i La Imprenta fan un relat diari dels moviments de les partides, escaramusses i detencions.
A Alcover hi campen les partides de Masgoret, Ribas, Ramonel i Borges entre d'altres, que fan estralls entre la mateixa població.
La Esperanza del 2 de novembre de 1848 descriu l'entrada d'una partida a la vila que feren il·luminar la població, varen fer algunes demandes i s'enduren alguns mossos per a la causa.

El 1894 es veia molt necessari fer un tractat bilateral entre Espanya i França per al comerç de guano.

Al 1903 s'autoritza a l'arquitecte provincial Ramon Salas a fer els plànols de les noves escoles públiques. ( Fins al 1931, Francesc Macià no hi posa la primera pedra )

El 1923, La Crònica de Valls ens descriu un horrible crim comès a la casilla del quilòmetre 71 de la línia del tren on va morir estrangulada la guarda barrera Águeda Casado Rodriguez de 26 anys. El mateix dia la guàrdia civil en va detenir els autors.

El 1968 el consistori d'Alcover es disposa a construir una casa-quarter per a la Guàrdia Civil ,després de molts estires i arronses, que fins llavors havia estat ubicat al convent de Santa Anna i que presentava greus problemes estructurals.

Ja al 1971, La Vanguardia, ens informa que l'ajuntament ha adquirit per 450.000 pessetes,casa Batistó per a dedicar-la a museu local.


----------------------------------------------------------------------------------------
Pels volts del 26 d'octubre

El 28 d'octubre de 1650, segons la secció d'Efemèrides del diari El Temps, de Valls del 13 d'agost de 1932 s'escriu que els jurats de La Selva alerten d'un “mal contagiós” al Mas de Masdeu de l'Albiol i s'acorda “llevar els comers d'Alcover i l'Albiol” entre d'altres mesures.

El 30 d'octubre de 1857 , La Corona escriu que el govern atorga a Borras, Canals y Compañia la concessió del ferrocarril entre Montblanc i Reus, on s'establirà una estació de segona categoria a Alcover

El 31 d'octubre de 1880, La Patria Catalana escriu sobre les festes en honor a Santa Úrsula i els actes que s'hi varen fer. Entre els quals s'esmenta una costum força curiosa: “molts disparos d'escopeta”

Les malalties dels animals també són noticia i el 31 d'octubre de 1884, La Època avisa que s'ha declarat la verola en les ovelles a Alcover.

El 24 d'octubre de 1908, La Crònica de Valls escriu sobre la intenció de construir una línia férrea entre Alcover i Valls. ( més endavant veurem com fins hi tot es va arribar a adjudicar però, i sento l'espòiler, mai es va arribar a construir!)

Els successos es van donant i el 25 d'octubre de 1913, La Crònica de Valls escriu sobre l'assassinat de Francisco Roig per part de José Solé amb cinc trets de pistola. Va ser declarat innocent al·legant legítima defensa.

El 27 d'octubre de 1928 a La Cronica de Valls es fa esment del préstec de 53.000 pessetes que ha demanat l'ajuntament per fer front a la construcció del nou grup escolar.

El 26 d'octubre de 1929, Acció Comarcal es fa ressó de la mort del pastor Pere Ramon Cunillera per tret de la seva pròpia escopeta mentre caçava a la Serra.

El 29 d'octubre de 1955 a La Vanguardia s'anunciava l'aprovació de la construcció del “pantano” d'Alcover , a la vall del riu Glorieta i que havia de costar uns set milions de pessetes. I un altre espòiler: no el varen construir!

El 27 d'octubre de 1968 a La Vanguardia donen veu als laments de la supressió del “puesto”de la guàrdia civil que hi havia estat des del 1920. Com sabem, el varen tornar a posar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada