divendres, 14 de maig de 2021

La clau de volta de l'església Vella i altres pedres

 Fa temps que em tenen encuriosit un parell de coses relacionades amb l'església Vella.

La primera és que un cop vaig passar per un dels camins del terme i em vaig fixar en dos marges amb unes pedres força peculiars. En aquell moment no hi vaig donar masses voltes però aquesta setmana hi he tornar a anar expressament perquè les volia fotografiar.


La majoria de pedres són carreus de saldó vermell i groc i algunes de calcàries. Totes estan més o menys treballades.


Jo crec que es tracten de carreus aprofitats de quan va caure l'església Vella el 1936. Fet força factible donat que n'hi ha varis exemples per tot el poble. Material reciclat i força preuat.

La curiositat era trobar en l'actual estat de l'església carreus treballats com aquests.


Fent una ullada no he arribat a trobar pedres similars i crec que potser pertanyien a una de les zones que actualment ja no existeixen. Mirant fotografies antigues de l'interior em sembla que podrien ser de la zona amb el requadre vermell, encara que no s'arriba a apreciar bé.

( Fotografia de l'ANC - Arxiu Pere Català. 1916-1924 )

Una de les altres coses que també em tenen encuriosit és la font que durant molts anys hi va haver al jardí que es va fer al costat de l'església. 


En aquesta fotografia la podem veure a la part inferior dreta. En desconec l'autor però està datada al 1960.


Actualment aquesta font es troba en una parcel·la que pertany a l'ajuntament i a la vista de tothom.

Originalment, l'església d'estil romànic, que era d'una sola nau amb volta de canó lleugerament apuntat, construïda a finals del SXII, es va voler ampliar pels dos laterals perquè quedés una planta en forma de creu.
( La revista de la Reial Societat Arqueològica del 1932 en parla en un article quan s'inclou en el catàleg de Monuments Històric-Artístics )

( Fotografia de l'ANC - Arxiu Pere Català. 1916-1924 )

El lateral dret va quedar tapat ja que mai es va arribar a fer l'obra d'ampliació, però si es va fer l'ampliació a l'esquerra. Aquesta ampliació, de mides reduïdes, es va acabar tancant amb una volta de creueria. I quin era la pedra que el sustentava?. Doncs si, la font!

L'assenyalo en el requadre vermell de la fotografia de sota. 
( Fotografia de l'ANC - Arxiu Pere Català. 1916-1924 )

Espero i desitjo que aquesta pedra no acabi en mans de cap particular i l'ajuntament se'n fes càrrec i la diposités al museu.

Per acabar, resseguint les pedres de les parets he trobat aquestes ratlles al primer carreu dret de l'arc de mig punt de la porta d'accés a l'església.


Algú em sabria dir que és?


1 comentari: