diumenge, 28 de gener de 2018

La Hemeroteca i Santiago Rusiñol

Avui inauguru una nova secció; La Hemeroteca.

Remenar l'hemeroteca històrica permet rellegir la història i les històries d'Alcover a partir de més o menys 1810.

Fent una cerca ràpida ( amb una data màxima de 1977) hi apareixen uns 6100 registres de noticies, dels quals que es refereixin al poble i no a persones amb el cognom Alcover n'hi ha uns 500 de 132 diaris i revistes d'àmbit espanyol. 

Paral·lelament podem fer una recerca a la hemeroteca que té La Vanguardia des de 1881 i on ens hi surten uns 12.400 registres dels quals sols 700 es refereixen al poble.

Per tant, tenim unes 1200 noticies d'Alcover que ens donen moltíssima informació. Moltes són repetides però ja sabem que les noticies sovint s'escriuen diferent depenent del diari que les publica i això, per bé o per mal, ens permet llegir la història des de varies perspectives.

Molt són els temes que es poden llegir; les 3 guerres carlines i les le seves lluites, la construcció de la linia de tren de Reus a Lleida, la construcció de les escoles, les construccions de les carreteres de Valls i Vilallonga, construccions de futurs pantans, desgràcies dels nostres convilatans, una mica de premsa rosa, vagues de treballadors, els diferents focs forestals que hi ha hagut al nostre terme...

Un article que m'ha fet força gràcia és el publicat a La Vanguardia el dia 6 de Juny de 1889 per Santiago Rusiñol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada