divendres, 24 de març del 2023

Rogatives a la Verge del Remei

El 27 d'abril del 1882 , essent alcalde el sr. Lluis Carbó, una comissió de veïns presenta una sol.licitud en el ple de l'ajuntament en que, deguda a la manca de pluja que afecta al poble i als cultius des de l'any anterior, es facin unes rogatives públiques a la Verge del Remei. El ple municipal acorda després de discutir-ho llargament, sufragar la despesa amb fons municipal malgrat tenir les arques municipals ben buides.

L'11 de maig el ple municipal acorda que donat que la manca de pluja persisteix i que les rogatives als sants patrons no sorgeixen efecte, es procedirà al trasllat de la Verge del Remei fins a la parroquia el següent 4 de juny, convidant als pobles de la Masó, el Milà i el Rourell, als seus respectius capellans, a la Comunitat de Presbiters i a la Confradia de la Puríssima Sang. 

El 27 de maig, en el ple municipal, es llegeix una carta del capellà en que convida a canviar la data del trasllat degut a que els capellans de la resta de pobles no hi podran assistir ja que cau en diumenge i tenen feina. Finalment s'acorda fer-ho el 6 de juny a les 6 del matí. 

Gràcies a l'acta del ple del 15 de juny sabem que la processó es va dur a terme tal i com estava prevista amb l'assistència de veïns i el capellà del Milà, però no amb els del Rourell que van declinar la invitació ni els de la Masó que van adduir que l'últim cop van sortir-ne apedregats. ( això mereix un capítol apart!).

En aquesta mateixa sessió plenaria s'acorda que si el trasllat de la verge a l'església parroquial no aconsegueix fer ploure es recorrerà a fer una rogativa a Santa Anna i passejar-la en processó per l'interior de l'església.

El 14 de setembre el capellà demana formalment que la verge es retorni a l'ermita en processó i el 29 d'aquell mes s'acorda, malgrat que alguns regidors creuen que no és època de trasllats donades les males collites i els pocs recursos econòmics que hi havia, que es faci el dia 1 d'octubre sense festes pagades pel consistori. 

En el següent ple es segueix discutint sobre la idoneïtat del trasllat, ja sigui perquè encara no ha plogut prou, per la situació econòmica o per la data senyalada.

Segurament es va dur a terme perquè no se'n va parlar més en cap ple. Suposo que devia acabar plovent el suficient per no haver de recórrer a cap alta institució més!


El 1924 va succeïr una cosa semblant; el Correo de Tortosa publica: "En Alcover se han celebrado rogativas para impetrar el beneficio de la lluvia, asistieniendo todo el pueblo presidido por las autoridades. De no llover antes del día 20 será trasladada al pueblo la imagen de la «Mare de Deu del Remei», ceremonia que hace más de 40 años no se ha verificado.

El 28 d'agost La Vanguardia publica: “Ha sido contratada la música de Luchana para las fiestas que se celebrarán el domingo en Alcover, con motivo de volver al santuario la Virgen del Remedio, que fue trasladada al pueblo para implorar la lluvia, que se ha obtenido capiosomente. El entusiasmo es grande entre el vecindario, habiéndose hecho una importante suscripción para agasajarla " Habrá oficio solemne y procesión y al llegar a la ermita se colocará una lápida conmemorativa de tan prodigioso beneficio.”

A març del 2023 potser haurem de repetir la historia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada